Nieuws / agenda

Meer weten over doopsgezinden en remonstranten?
 

Nieuws / agenda

Naar de startpagina

 

Startpagina Kerkdiensten Nieuws / agenda Concerten Overdenkingen De gemeente Kerkhuur


 
 
vr 4 mei 2018

14.30-16.30 uur

Lokhorstkerk

 

Toegang:
vrijwillige bijdrage

 

René RosmolenLezing: Zin in de ouderdom
door ds. René Rosmolen

We worden steeds ouder en ook anders ouder dan vroeger. Veel ouderen spiegelen zich aan de dominante waarden van onze maatschappij door zo lang mogelijk jong te willen blijven. Over zingeving wordt niet zo veel gesproken.

Ouderdom is hierdoor een soort niemandsland, waarin men op zoek is naar zin en betekenis. Wat betekenen al die extra levensjaren? Hoe kijkt de samenleving naar ouderen en hoe kijken ouderen naar zichzelf?

Aan de hand van het boek 'Zin in de ouderdom', geschreven door ds. Jan van Baardwijk en ds. René Rosmolen, komen deze vragen aan de orde. De auteurs verdiepen en bezinnen zich vanuit de Europese geestestradities en eigen bevindingen op de ouderdom. Fotografie, beeldende kunst, film, poëzie, filosofie en theologie - alle mogelijke perspectieven worden in hun boek benut om het rijkgeschakeerde landschap van de ouderdom in beeld te brengen en tot leven te wekken.
 

zo 27 mei 2018

16.00-17.30 uur

Dorpscentrum Oegstgeest

Toegang:
richtbedrag € 5

(Georganiseerd door AVP en
taakgroep Vos van de PGO)

Susanna and the eldersInspiratie op Zondag: Twee dames (Batsheba en Susanna) in bad
door M. Driessen, B. Vermet en M. Vermeij

 

Nadere info: Marjan Driessen, tel. 071-5131422 of marjandriessen1949@gmail.com

wo 06 juni 2018
wo 13 juni 2018
wo 20 juni 2018

19.30 - 21.30 uur
of 20.00 - 22.00 uur

Lokhorstkerk

 

een vrijwillige bijdrage
wordt op prijs gesteld

VlamZomercursus: Thema volgt nog

De doopsgezinde en remonstrantse gemeente verzorgt drie avonden in juni.

De avonden zijn los te volgen.


 

do 14 juni 2018
di 19 juni 2018
do 21 juni 2018

Hoorcolleges 10.00 - 12.00 uur
Werkcolleges 13.30 - 15.30 uur

Vrije Universiteit
De Boelelaan 1105, A'dam

 

Chris Doude van TroostwijkOpen colleges: Vrijzinnige theologie

Het Doopsgezind Seminarium organiseert een korte, intensieve open collegereeks over Vrijzinnige theologie. Visiting Professor Chris Doude van Troostwijk zal ingaan op de Duitse wortels van de vrijzinnige theologie.

O.a. Friedrich Schleiermacher, Albert Ritschl, Adolf van Harnack en Ernst Troeltsch komen aan bod, en de spanning tussen spiritualiteit (vrijzinnige bevindelijkheid) en rationaliteit. De in de hoorcolleges aangedragen theorie wordt 's middags verwerkt in werkcolleges: wat is de relevantie van de theorie voor de dag van vandaag?

Bij dit college moet men in staat zijn om zowel Engelse als Duitse teksten te lezen.
Opgave via seminarium@doopsgezind.nl.
 

Zie ook de concertagenda

Eerdere agenda-items:

zo 22 apr 2018

15.00-17.00 uur

Dorpscentrum Oegstgeest

Toegang:
richtbedrag € 5

(Georganiseerd door AVP en
taakgroep Vos van de PGO)

Erik Jan TillemaLezing: Heilige popmuziek
door
Erik Jan Tillema

Erik Jan Tillema, godsdienstwetenschapper, neemt ons in deze lezing met beeld en geluid mee langs enkele popliederen en legt uit wat we in de muziek kunnen horen en in de videoclips kunnen zien. Het is verrassend hoeveel symboliek er soms in die videoclips te vinden is. Voorbeelden van Katy Perry en Justin Bieber zullen langs komen. En de zangeressen van de voormalige band Destiny’s Child (waaronder Beyonce) scoorden onlangs een hit met het liedje ‘Say yes’, waarin de dames zingen: ‘Als Jezus ja zegt, kan niemand nee zeggen’.

Tillema is o.a. als beleidssecretaris verbonden aan de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten.
Nadere informatie: Harm Bosscher, tel. 5172568.
 

zo 18 mrt 2018

15.00-16.30 uur

Dorpscentrum Oegstgeest

Toegang:
richtbedrag € 5

(Georganiseerd door AVP en
taakgroep Vos van de PGO)

Katrijne BezemerInspiratie op Zondag: De spiritualiteit van Vincent van Gogh
door drs. Katrijne Bezemer

Vincent van Gogh geldt heden ten dage als één van de grootste Nederlandse schilders. Van Gogh had eigenlijk predikant willen worden en heeft zelfs enige tijd in de mijnstreek, de Borinage, als prediker heeft gewerkt. Nadat deze carrière mislukte besloot hij schilder te worden. Was daarmee zijn wens om mensen een religieuze boodschap te bieden voorbij? We bekijken verschillende schilderijen van Vincent van Gogh en betrekken daarbij wat hij zelf daarover heeft gezegd in de brieven die hij aan zijn broer Theo schreef. Een bijeenkomst over 'kijken met je hart'.

Nadere  informatie: Gerrie Kooijman-van Andel, tel. 06 - 1839 2604.
 

za 10 mrt 2018

10.30 - 17.00 uur

Waterstaatskerk te Hengelo

Voor de prijs hoeft niemand het te laten: € 20 euro,
incl. koffie/thee, lunch en gratis toegang tot lezing en workshops.

Landelijke remonstrantse beraadsdag

Thema: Houvast

Het programma ziet er als volgt uit:.

bulletCultureel antropoloog André Droogers zegt dat ieder zijn eigen spel speelt, ook in het geloof. Eén Waarheid bestaat niet. En dus is tolerantie het toverwoord. Hij opent de dag.
 
bullet Marleen Stelling, presentator van ‘Het Vermoeden’ vindt rust en houvast bij Etty Hillesum, de vrouw die nog steeds een voorbeeld is voor velen. Marleen deelt graag haar passie.
 

Margreet StellingAndré Droogers

bulletDat liefde voorbij kan gaan, weet bijna iedereen. Schrijver/filosoof Jan Drost heeft er ook ervaring mee. Wat te doen als je geliefde je verlaten heeft?
 
bulletNatuurlijk is Johan Goud van de partij: een leerhuis over dat wonderschone boek ‘Prediker’. Maar niet alleen Goud, ook andere remonstrantse predikanten doen mee: over film, muziek en mystiek.
 
Johan GoudJan Drost
bulletHou je vast aan de Nederlandse Reisopera en zing mee.
 
bulletOntmoet andere Remonstranten, bekenden, onbekenden, voorgangers en voorbijgangers. Gezellig, leerzaam en verbindend. Op een verrassende locatie: de Waterstaatskerk in Hengelo. Vanuit Zwolle een uur, vanuit Utrecht anderhalf uur door het fraaie Twentse landschap.
 
zo 4 mrt 2018

15.00 - 17.00 uur

Dorpscentrum Oegstgeest

Toegang:
richtbedrag € 5

(Georganiseerd door AVP en
taakgroep Vos van de PGO)

Ad de KeyzerLezing: De spiritualiteit van Bachs Matthaüs-Passion

De lezing wordt verzorgd door Ad de Keyzer, beleidsmedewerker bij de zusters van de Sociëteit van Jezus, Maria en Jozef in Den Bosch en wetenschappelijk medewerker aan het Titus Brandsma Instituut te Nijmegen.

Hij is auteur van ‘Bachs grote passie’, een spiritueel-liturgische benadering van de Matthäus-Passion. De Matthäus-Passion kun je o.a. vanuit de spiritualiteit beluisteren. In de toonzetting van het lijdensverhaal van Mattheüs weet Bach een geestelijke ruimte te openen waar de goddelijke en menselijke wereld elkaar raken. Bach is daarbij geholpen door de teksten die de Duitse dichter Picander hem aanreikte.

Nadere  informatie: Gerrie Kooijman-van Andel, tel. 06 - 1839 2604.

di 20 feb 2018

20.00 uur

Lokhorstkerk

 

Toegang:
vrijwillige bijdrage

Mens wordt wakkerVoorstelling: Mens wordt wakker

Een bijzondere voorstelling, die wordt verzorgd door pianist en kerkmusicus Jan Marten de Vries samen met altsaxofoniste Mailin Gruber. Het gaat over de eerste hoofdstukken van Genesis, de verhalen van de wording van de aarde en de mens. Van de mens die blijkt te kunnen kiezen, nee: móet kiezen, want daarom is hij mens. Maar op het moment dat de mens zich die keuzemogelijkheid realiseert, is hij het paradijs kwijt. Dat is zijn lot. Het begon allemaal met een appel…
 
bullet Jan Marten de Vries studeerde piano, kerkmuziek-koordirectie en compositie aan het Rotterdams Conservatorium. In 2017 behaalde hij als eerste in Nederland een master kerkmuziek-piano aan het Utrechts Conservatorium bij jazzpianist Bert van den Brink. Jan Marten schreef tekst en muziek van veel kerkliederen, onder andere in het nieuwe Liedboek. Ook schreef hij alle 40 kinderliederen voor de Samenleesbijbel.
 
bullet Mailin Gruber studeert jazzsaxofoon aan het Utrechts Conservatorium. Voor haar eerste optreden in Nederland werd zij door pianist Bert van den Brink gevraagd en begeleid. In déze voorstelling komt niet alleen een aantal van de liederen van Jan Marten terug, ook (jazz)standards vormen een onderdeel. Natuurlijk kan er veel worden meegezongen!
 

 

Agenda Doopsgezinden landelijk  www.doopsgezind.nl
Agenda Remonstranten landelijk  www.remonstranten.nl
Zinweb  ZinWeb - vrijzinnig trefpunt voor spiritualiteit, cultuur en ethiek

 

 
Contact Suggesties of opmerkingen mailen?